Ce înseamnă literele E, 3G, H+, 4G, 4G+ și 5G, pe un smartphone?

Iată câteva detalii cu privire la această combinație de litere și cifre.

36289

E, 3G, H+, 4G, 4G+, 5G? V-ați întrebat vreodată ce înseamnă aceste acronime afișate de rețeaua de telefonie mobilă în bara de notificare a unui smartphone Samsung? Numere și litere, care au de fapt un rol specific, ele vă spun multe lucruri despre rețeaua la care sunteți conectat.

Vreți să aflați mai multe? Aceste marcaje afișate pe partea de sus a dispozitivului, dau un indiciu valoros pentru utilizatori. Uneori, G, E și alteori 3G, H+, 4G și din ce în ce mai mult 4G+. Acum deja apare și 5G. Aceste litere însoțite de cifre, precizează, în special viteza de încărcare unei pagini de internet, viteza de trimitere unei fotografii sau a unui document, dar și calitatea comunicărilor noastre și a conexiunilor la internet.

Utilizarea corectă și la capacitatea prevăzută în specificații a unui smartphone, se realizează doar printr-o rețea optimă. Noi alegem operatorul în funcție de calitatea rețelei sale și pentru aceasta îi plătim abonament. În general, știm că simbolurile 3G, 4G atunci când sunt afișate pe telefoanele Samsung, atestă o bună acoperire a rețelei. Dar, în realitate, este oare adevărat?

Aceste litere semnifică felul rețelei la care sunteți conectat

Haide să vedem!

  • G-GPRS (General Packet Radio Service) – aceasta este, fără îndoială, cea mai lentă conexiune. Este foarte lentă. Foarte, foarte lentă. Atât de lentă încât ar trebui să se inventeze un adjectiv special pentru acest lucru. Singurul său avantaj este faptul că toate telefoanele se pot conecta la această rețea. Dar, cu o astfel de viteză mică 56-144 kbps, comunicările disponibile sunt catastrofale. Totuși să nu uităm că este începutul!
  • E-Edge (Enhanced Data rate pentru GSM Evolution) – este un pic mai bine decât am văzut mai sus, dar nu încă suficient. Pentru unii E este similar cu 3G, dar nu e adevărat! Cu o viteză de 348 Kbps (kilobit pe secundă) utilizările sunt limitate la apeluri, mesaje și mail-uri, dar fără fotografii. Este încă foarte lent!
  • 3G sau UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) – aici e ceva mai bine. Operatorii au lăudat meritele rețelei 3G și este adevărat că a fost mult mai bine decât ceea ce am avut anterior. În cele din urmă este posibil să se folosească smartphone-urile pentru aproape toate, video, email-uri, navigare, fotografii. 3G este încă o rețea folosită și cu viteze de 1,9 Mbps (megabit pe secundă) este suficientă pentru unii utilizatori de telefoane Samsung.

3G+, 4G și 5G tot mai performante

  • 3G+ sau H de la HSDPA (High Speed ​​Packet Access), cu un debit de 14 Mbps a atins viteze foarte interesante. Viteza de încărcare a unui video de calitate este acceptabilă.
  • H+ sau DC (Dual-Cell High Speed ​​Packet Access +) – aici vom ajunge la o rată de transfer de date de 42 Mbps, care este destul de confortabilă. Se pot trimite și primi date de dimensiuni mai mari, fără a pune prea multe întrebări. Începe să atingă o viteză confortabilă. Uneori unde semnalul 4G este ceva mai slab, apare H+.
  • 4G sau LTE (Long Term Evolution) – aici am ajuns deja la 150 Mbps, transferă datele bine și este ușor de utilizat un smartphone cu o astfel de viteză. Este deja disponibil la nivel național în România și vedem 4G și H+ deja pe toate telefoanele Samsung. Viteza se întâmplă să fie mai bună la unii furnizori de servicii de internet, în condiții speciale, desigur.
  • 4G+ sau LTE-A (Long Term Evolution – avansat) – Cu viteze de până la 1Gbps (gigabit pe secundă) vom zbura. Este ușor să vizionăm un film la o rezoluție de 1080p fără probleme.
  • 5G (a 5-a generație de rețea fără fir) – este încredibilă! Această rețea 5G este disponibilă în prezent în mai multe țări din lume. A debutat în Coreea de Sud în aprilie 2019 și apoi în Statele Unite. În România sunt pași timizi în acest domeniu, doar în câteva locații din țară se poate accesa 5G. Au fost lansate mai multe smartphone-uri și tablete 5G de către Samsung și alte companii.

Rețelele 5G sunt disponibile în mai multe țări

Viteza de transfer de date este de 100 de ori mai mare pe 5G decât 4G. În final va ajunge la un record de 12 Gbps pe 5G. Tehnologia are deja logo-ul său oficial, pentru a evita orice truc murdar. În România începe o lungă perioadă de așteptare până când vom putea apela și trimite SMS-uri de pe toate telefoanele Samsung în această rețea.

Pentru a asigura un astfel de serviciu 5G, asigurarea unei rețele fiabile este esențială și operatorii au înțeles. Au pus la bătaie toate mijloacele de dezvoltare a tehnologiilor pentru 5G, începând cu Samsung Electronics care este lider la această tehnologie. La rândul său, Europa nu a ezitat să plătească 700 de milioane de euro pentru a dispune de 5G din 2020.

Acum vei ști la ce să te aștepți atunci când te uiți la colțul de sus al telefonului smartphone Samsung și vei vedea o mică literă, eventual însoțită de o cifră.