Cât de Ok este să înotați cu smartwatch-ul Samsung Gear Sport sau Gear Fit2 Pro?

Ce anume înseamnă ratingul rezistenței la apă ATM sau ratingurile IP?

3325

Dispozitivele wearables de ultima generatie lansate recent de Samsung, Gear Sport și Gear Fit2 Pro, sunt efectiv însoțitori ai stilului de viață, încărcați cu functii de monitorizat sănătatea și fitness-ul zi de zi pentru a ajuta utilizatorii să profite din plin de activitățile lor sportive.

De fapt, utilizatorii nu trebuie să-si faca griji cu privire la purtarea noului dispozitiv Gear Sport în piscină, în ploaie sau la duș, ambele dispozitive wearable având o rezistență la apă de 5 ATM (50 metri) conform standardului ISO 22810/2010 pentru ceasuri de mână.

Dar ce anume înseamnă aceste cifre? Și ce face ratingul rezistenței la apă ATM, diferit de alte tipuri de standarde de evaluare, cum ar fi ratingurile IP? Aceste lucruri le vom aborda în acest articol.

 

Ratingul (evaluarea) IP – Ingress Protection.

În ultimii ani, tot mai mulți am început să ne luăm și să purtăm telefoanele inteligente în locuri unde puțină apă poate provoca probleme enorme, astfel cererea de dispozitive rezistente la apă a explodat. Ca urmare, au fost puse în aplicare o serie de standarde internaționale pentru testarea rezistenței la apă, inclusiv evaluarea Ingress Protection (IP) stabilită de International Electrotechnical Commission (IEC).

Evaluarea IP a unui dispozitiv constă din două numere și este dată în format IPXY (adică IP67).

  • X este clasificarea pentru rezistența dispozitivului la penetrarea de către obiecte solide străine, cum ar fi praful, și variază de la 0 la 6.
  • Y reprezintă cât de rezistent este dispozitivul la penetrarea de lichide în diverse condiții și variază de la 0 la 8.

Mai jos sunt diagrame care rezumă aceste niveluri de protecție.

Cod

IP

Protecția față de praf   Cod

IP

Protecția față de apă.
0 Nici un fel de protecție. 0 Nici un fel de protecție.
1 Protecție față de obiecte solide cu diametru mai mare de 50 mm (de ex. atingerea accidentală cu mâinile). 1 Protecție față de picăturile de apă cu cădere verticală (condens).
2 Protecție față de obiecte solide cu diametru mai mare de 12 mm (de ex. contactul cu degetele). 2 Protecție față de apă pulverizată de până la unghi de 15° de la verticală.
3 Protecție față de obiecte solide cu diametru mai mare de 2.5 mm (unelte și conductori). 3 Protecție față de apă pulverizată de până la unghi de 60° de la verticală.
4 Protecție față de obiecte solide cu diametru mai mare de 1 mm (unelte, cabluri și fire de dimensiuni mici) 4 Protecție față de apă pulverizată din toate direcțiile – infliltrare limitată permisă.
5 Protecție față de praf (fără depuneri periculoase). 5 Protecție față de jeturi de apă din toate direcțiile – inflitrare limitată.
6 Protejat complet față de praf. 6 Protecție de inundare temporară – infiltrare de apă limitată permisă.
7 Protecție față de imersie în apă între 15cm și 1m.(30min.)
8 Protecție față de imesie în apă pe o perioadă îndelungată de timp și sub presiune.

Numărul de rating atribuit pentru fiecare categorie indică faptul că dispozitivul testat a îndeplinit cerințele pentru fiecare evaluare anterioară.

De exemplu, smartwatch-ul Samsung Gear S3, care are un rating IP68, a trecut cerințele de rating pentru toate cele șase niveluri de protecție de praf și primele opt niveluri de intrare de lichid. Cu alte cuvinte, în condiții specifice, Gear S3 poate rezista la o submersie accidentală de până la 1,5 metri sub apă timp de 30 de minute, precum și contactului cu praful.

În timp ce o brățară de fitness cum ar fi Samsung Gear Fit2 Pro sau un smartwatch cu rating IP68 pot fi purtate în timpul joggingului în ploaie sau la spălarea veselei, evaluările IP nu iau în considerare presiunea apei. Prin urmare, evaluările IP nu indică capacitatea unui dispozitiv de a fi utilizat în timpul activităților acvatice, cum ar fi înotul. Aici intră în joc evaluările ATM.

 

Ratingul ATM – Rezistența la apă sub presiune.

ATM este prescurtarea de la atmosferă – unitatea internațională standard pentru presiune.

În timp ce mulți producători tind să urmeze ratingurile IP, unii își testează în mod independent produsele pentru a determina cât de mult poate suporta presiunea statică atunci când sunt scufundate. Aceste teste de presiune sunt măsurate în ATM – atmosfere – și sunt transformate în adâncime pentru a face măsurătorile mai ușor de înțeles.

Un ATM este echivalent cu presiunea statică exercitată de submersie statică în 10 metri de apă. Cu cât este mai mare ratingul ATM, cu atât mai adânc poate fi scufundat în apă produsul fără a fi afectat, deoarece apa mai adâncă exercită o presiune mai mare. Nivelurile de rezistență la apă ATM de bază sunt descrise mai jos.

Din nou, aceste valori sunt pentru presiune statică, ceea ce înseamnă că, dacă dispozitivul este în apă  într-o cameră de testare, poate tolera presiunea până la valoarea nominală și va funcționa corect după îndepărtarea acestuia. O aplicare a presiunii dinamice cauzată de mișcarea purtătorului (cum ar fi plonjarea în apă, de exemplu) mărește presiunea expunerii la apă. Deci, în timp ce o brățară de fitness cu ratingul 3 ATM-uri rezistă cu ușurință la ploaie, ar putea fi deteriorată dacă este pulverizată cu un jet puternic de apă.

Rating

ATM

Protecție la presiunea apei Exemple uzuale
1 ATM Rezistă presiunilor echivalente cu o adâncime de până la 10 metri. Rezistă la ploaie și stropi.
3 ATM Rezistă presiunilor echivalente cu o adâncime de până la 30 metri. Rezistă la ploaie, stropiri, scufundare accidentală și dușuri.
5 ATM Rezistă presiunilor echivalente cu o adâncime de până la 50 metri. Rezistă la ploaie, stropiri, scufundare accidentală, duș, înot de suprafață, plonjări puțin adânci.
10 ATM Rezistă presiunilor echivalente cu o adâncime de până la 100 metri. Rezistă la ploaie, stropiri, scufundare accidentală, duș, înot de suprafață, plonjări.
20 ATM Rezistă presiunilor echivalente cu o adâncime de până la 200 metri. Rezistă la ploaie, stropiri, scufundare accidentală, duș, înot de suprafață, plonjări, scufundări și sporturi nautice

Cu un grad rating de 5 ATM, Samsung Gear Sport și Gear Fit2 Pro sunt rezistente la presiune la o adâncime de 50 de metri, ceea ce înseamnă că dispozitivele rezistă la ploaie și la ctivități în apă puțin adâncă. Aceasta, împreună cu aplicația de urmărire a înotului Speedo On, fac ca ce cele două menționate mai sus să fie potrivite pentru orice înot, pentru ture de bazin sau o baie relaxantă în piscină.

În concluzie, nu toate dispozitivele rezistente la apă sunt egale. Prin urmare, este important să înțelegeți evaluările rezistenței la apă pentru a vă asigura că dispozitivele dvs. răspund nevoilor dumneavoastră și sunt potrivite pentru stilul dvs. de viață.

SURSĂSamsung News