Samsung Galaxy X (smartphone-ul pliabil) – Tot ce știm până acum!

2403

Telefoanele Flip, cu clapetă au fost foarte populare și răspândite în toată lumea până când smartphone-urile au preluat primul loc și au rămas în frunte. Cu toate acestea, s-ar putea să se schimbe situația dacă Samsung vine cu acest nou concept de telefon pliabil, Samsung Galaxy X.

La fel ca în cazul ecranelor curbate – de la Galaxy Note Edge până la Galaxy S8 și dincolo de el – Samsung pare să conducă în acest domeniu. La intrarea pe piață a ecranelor tip Edge, lumea a fost sceptică pentru ca ulterior acest tip de ecrane să fie preluat de aproape toate firmele producătoare de telefoane mobile.

Conform presei internaționale, compania Samsung a venit cu mai multe concepte de smartphone-uri pliabile și rulabile, iar o serie de cereri de brevete depuse în ultimul timp sugerează că primele modele pliabile de la Samsung vor veni foarte curând.

De câțiva ani, ne așteptam la o prezentare a lui Samsung Galaxy X … care încă nu a sosit. Cu toate acestea, președintele Samsung Mobile Koh Dong-Jin, a declarat reporterilor în septembrie 2017 că intenționează să lanseze un telefon cu ecran pliabil în 2018.

Iată tot ce știm despre așa-numitele telefoane Galaxy X până acum.

Coboară în articol pentru o scurtă istorioară și mai apoi informațiile de ultimă oră sau folosește meniul de mai jos pentru a sări direct la topica de interes:

„Pregătirea terenului” încă din 2011

Samsung intenționează să facă smartphone-uri pliabile pe deplin funcționale, cu afișaje flexibile, care vă permit să închideți telefonul și să-l împăturiți ca pe o carte în buzunar.

În 2011, Samsung a lansat un concept video care a prezentat un telefon flexibil cu afișaj AMOLED, mult mai avansat decât ceea ce se afla pe piața telefoniei mobile. A fost o scânteie de geniu, care a mers mai departe.

La începutul anului 2015, un reprezentant Samsung Display, divizia de producție a ecranelor Samsung, a spus: „comercializarea smartphone-urilor pliabile va fi posibilă în 2016„.

Într-adevăr, Samsung a fost atât de avansat cu planurile că a arătat noul telefon în spatele ușilor închise la Mobile World Congress (MWC) din acel an. Era un prototip, desigur, dar investitorii și operatorii de telefonie mobilă care au văzut telefonul au fost „foarte impresionați” de acest concept.

Conceptele și patentele pentru variantele pliabile

Din exterior, în starea complet deschisă și extinsă, telefonul Galaxy X ar putea arăta destul de similar cu un telefon Samsung tipic: are un ecran tactil mare pe față, camere pe ambele părți și poate un buton de acasă sub afișaj.

E totuși un smartphone. Dar acest smartphone face ceva surprinzător, telefonul poate să se plieze pe jumătate, acoperind pe deplin ecranul și aducând telefonul la aproximativ jumătate din dimensiunea normală. Acest lucru îl face mai prietenos cu buzunarele plus păstrează ecranul frumos la interior, fiind protejat.

Cum functionează Galaxy X? Au apărut tot felul de ilustrații și concepte video în ultimii ani.

O constantă a rămas: noul sistem uimitor de balamale. Smartphone-ul se va plia de foarte multe ori fără să fie nici un fel de probleme cu așa-zisa balama, lăsând suficient spațiu pentru ecranul tactil, având o curbă ușoară în zona îndoiturii, fără apariția unor încrețituri inestetice. Când deschideți telefonul, ecranul devine complet tensionat, făcându-l un smartphone utilizabil, sau o tabletă.

În timp ce designul tip portofel pare cel mai serios, mai există și alte concepte. Sunt și alte tipuri de idei în care telefonul pliabil seamănă cu o trusă compactă de machiaj, destul de similar cu designul portofelului și arată ca un telefon cu ecran de 5 inch care se deschide formând un ecran total de 8 inch.

Și asta nu este tot: o cerere de brevet din 2015 arată alt tip de concept cu un ecran de telefon la exterior și un ecran mai mare, tip tabletă, la interior atunci când se deschid ambele laturi.

Conceptele pentru variantele rulabile

Conceptul de dispozitiv rulant Samsung ar putea fi însă cel mai interesant dintre ele. Samsung a prezentat un concept în mai 2016. Acest concept fost văzut într-o cerere de brevet de invenție la sfârșitul anului 2015.

O versiune a telefonului rulant dispune de un mic touchscreen pe cilindru și acces rapid la diverse aplicații, în timp ce ecranul tactil complet se adună într-un tub.

Samsung continuă să lucreze la acest tip de concept, dar ideea unui tub subțire, care poate fi ușor purtat, care se desfășoară într-un ecran tactil de dimensiuni normale, este într-adevăr foarte interesant.

Conceptele pentru variantele DS (dual-screen)

Cea mai recentă ilustrare a brevetelor (prin intermediul LetsGoDigital), a fost înregistrată în aprilie 2017 și a apărut online în decembrie 2017. Aceasta arată o abordare dual-screen.Pe scurt, această abordare ar avea mai degrabă două ecrane rigide, cu o balama între ele, oferindu-vă opțiunea de a utiliza un ecran ca de obicei sau să vă extindeți și să utilizați cele două ecrane, rezultând o tabletă.

Tot din această publicație avem informația despre un afișaj cu rezoluție de 4K pentru Galaxy X, care pare un pic ambițios, având în vedere nevoile de alimentare pentru un astfel de ecran. Un afișaj Quad HD (2K) de genul celui aflat pe Galaxy S8 pare mai rezonabil. Dar vom vedea pentru ce optează în final Samsung.

Firmei Samsung îi place pionieratul din ce am văzut în aceste concepte prezentate mai sus. Numai că, tot un fel de pionierat a fost și debutul cu Galaxy Note Edge, care a evoluat rapid în extrem de popularele Galaxy S6 Edge și Samsung Galaxy S7 Edge.

Un nou brevet arată un design pliabil

Un nou brevet apărut în media online arată posibilul design al al smartphone-ului pliabil Samsung Galaxy X. La CES 2018 Las Vegas, CEO al Samsung Electronics, DJ Koh a făcut o declarație referitoare la viitorul smartphone pliabil Samsung. Acesta a spus, potrivit The Korea Herald: „Este greu să vorbim acum despre data lansării, vrem să prezentăm produsele în mod corespunzător, iar acum pare puțin prea devreme„.

La sfârșitul lunii septembrie 2017, același CEO a anunțat că evoluțiile din jurul telefonului Galaxy X au avut succes încât o lansare în 2018 este posibilă. Doar câteva mici probleme mai trebuie rezolvate. Se pare că aceste probleme sunt puțin mai mari decât se credea la data respectivă.

Aproape simultan cu declarația președintelui, a ieșit la iveală că dispozitivul va fi echipat cu un ecran OLED flexibil de 7,3 inch, care poate fi pliat spre interior. Informația a venit de la site-ul sud-coreean ETNews. Samsung a patentat un smartphone pliabil, cu un design de telefon tip Flip. Brevetul a fost depus la 14 iunie 2017 și tocmai a fost publicat de WIPO (Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale).

O mai mare atenție a fost acordată acestui brevet, în comparație cu alte brevete depuse de Samsung. Există mai multe informații în limba engleză (în mod normal, există doar informații coreene disponibile) și fotografiile arată mai multe detalii. Sunt și detalii privind specificațiile dispozitivului. Acest lucru ne face să credem că acest brevet poate fi Samsung Galaxy X.

Carcasa smartphone-ului pliabil are două părți care vor fi conectate între ele printr-o balama pivotantă. Dispozitivul are un afișaj pliabil. Cu toate acestea, partea superioară a carcasei are o placă culisantă, sub afișaj, care este plasată într-un suport. Această placă glisează imediat după ce telefonul este îndoit. Aceasta este o parte importantă a noului design, deoarece face ca telefonul să fie mai mic / mai mare pe măsură ce îl deschideți sau îl închideți.

Afișajul flexibil va avea funcționalitate tactilă. În plus, se vorbește despre integrarea unei camere pe ambele părți, față și spate, ale dispozitivului și smartphone-ul va avea și un bliț. De asemenea, este instalat un modul senzor pentru senzor de lumină, senzor optic, senzor de proximitate, senzor infraroșu și / sau senzor ultrasonic. Un indicator LED va informa utilizatorul despre starea aparatului.

Bateria este integrată în partea inferioară a carcasei. Devine clar că microfonul este poziționat în partea de jos a lui Samsung Galaxy X. Difuzorul, pe de altă parte, este plasat pe partea superioară a telefonului. În plus, brevetul mai arată că Galaxy X va fi echipat cu un monitor de ritm cardiac.

Deși brevetul este legat de un smartphone, Samsung a făcut posibilă utilizarea aceleiași tehnici pentru PC-uri portabile, tablete și alte dispozitive electronice similare.

Care sunt problemele pe care Samsung încearcă în prezent să le mai rezolve, nu este clar, dar ne imaginăm că la balamaua și mecanismul de pliere, care vor fi o parte importantă a lui Galaxy X, mai e de lucru.

Deoarece ecranul smartphone-ului este măsurat pe diagonală, lungimea telefonului a crescut, numărul de inch ajungând la 7,3. De asemenea, telefonul poate fi îndoit spre interior, pe axa orizontală, nu pe axa verticală.

Din păcate, va trebui să așteptăm puțin mai mult, deși Koh Dong-jin a anunțat în septembrie anul trecut că dorește să lanseze smartphone-ul flexibil în 2018, CEO-ul a revenit asupra acestui lucru în timpul CES 2018. Este pur și simplu prea devreme să vorbim despre o dată de lansare, a spus Koh.

Samsung confirmă Galaxy X pentru 2018

Samsung Galaxy X va veni într-adevăr în 2018. Cu ocazia prezentării palmaresului său excelent din ultimul trimestru 2017, Samsung a confirmat faptul că sosirea smartphone-ului cu ecran pliabil este programată pentru acest an și că acestea ar trebui să contribuie și mai mult la consolidarea situației sale financiare. Cu vânzări de peste 61,5 miliarde de dolari în al patrulea trimestru din 2017, Samsung este într-o formă de zile mari și ar trebui să continue această creștere prin lansarea lui Galaxy S9.

La această creștere spectaculoasă ar putea contribui și telefonul pliabil Samsung Galaxy X

Piața ecranelor OLED va consolida competitivitatea Samsung în segmentul premium cu lansarea de ecrane pliabile“, a anunțat firma din Seul. „Samsung își va continua eforturile de a-și diferenția smartphone-urile de alte firme și de a veni cu noutăți prin adoptarea de tehnologii avansate, cum ar fi ecrane OLED pliabile„, a continuat oficialul firmei Samsung.

Este cu siguranță prima dată când au fost anunțate atât de clar ambițiile firmei sud-coreene privind telefoanele mobile cu ecran pliabil. Au existat zvonuri în ultimul timp despre data lansării prin 2019 pentru Galaxy X. Faptul că Samsung vorbește acum despre acest smartphone pliabil poate fi considerată o posibilitate ca acesta să fie disponibil până la sfârșitul anului 2018.

Samsung ar putea să arunce în luptă pe Galaxy X în acest an. Se pare că la CES 2018 Samsung a prezentat unor persoane atent alese și unor investitori prototipuri cu Galaxy X. În ceea ce privește mărimea ecranului, când au fost câteva informații, sursele au afirmat că va fi un monstru de 7,3 inch, permițându-vă să vizionați videoclipuri într-un mod confortabil, apoi pur și simplu să-l închideți și să-l puneți în buzunar, prin apăsarea unui buton.

Identificare biometrică cu Galaxy X

În ultimele luni am văzut numeroase brevete de smartphone-uri pliabile de la Samsung care ne oferă o idee de la ce ne putem aștepta în privința lui Galaxy X. Cu toate acestea, nu am întâlnit anterior un brevet al unui telefon Samsung pliabil cu metode de autentificare biometrice. Acum într-un brevet Samsung este descris un telefon pliabil cu diferite posibilități de autentificare biometrică.

Samsung a solicitat un brevet de invenție la KIPRIS (Serviciul coreean pentru drepturile de proprietate intelectuală) pentru un smartphone pliabil și diverse metode de deblocare a dispozitivului. Brevetul intitulat „Dispozitiv pliabil și metoda de control a acestuia” a fost depus la 19 august 2016.

Spre deosebire de brevetele anterioare despre care am mai scris, acest brevet Samsung nu a fost încă aprobat sau respins. Statutul brevetului este „neexaminat„, ceea ce înseamnă că nu a fost încă judecat. Între timp, brevetul a fost făcut public.

Din nou, vedem un telefon pliabil cu afișaj flexibil, dar există unele diferențe notabile. Proiectele anterioare au adesea o balama, astfel încât smartphone-ul trebuie să se îndoaie la un punct fix. De data aceasta, vedem un afișaj flexibil, care nu poate fi doar pliat exact în mijloc, dar și ceva mai într-o parte. Puteți glisa afișajul pliat unul peste celălalt, ca și când ați îndoi o pagină.

Când telefonul este deschis dintr-o poziție închisă, ecranul de pornire apare și ecranul tactil este activat. Apoi identificarea biometrică poate avea loc. Va fi afișată o pictogramă cu o amprentă digitală și / sau un iris. Aceasta poate fi o imagine în mișcare, pe un afișaj sau altul.

Este discutată posibila utilizare a unui senzor de amprentă digitală și a unei camere de iris. Cu toate acestea, mai multe metode suplimentare sunt descrise ulterior în brevet pentru a identifica un utilizator. De exemplu, informațiile biometrice pot fi obținute pe baza vocii, feței, mâinii și / sau a venelor.

Samsung a înregistrat, de asemenea și locul unde senzorul de amprentă digitală și camera de iris pot fi poziționate. Senzorul de amprentă va fi amplasat în partea inferioară a carcasei. Când telefonul smartphone este în stare pliată, utilizatorul îl poate glisa la o distanță scurtă pentru a ajunge la funcție. Senzorul poate fi plasat în cadru, dar și în afișajul propriu-zis.

Alternativ, posibilitatea de utilizare a scanerului de amprentă este furnizată atunci când telefonul este pliat complet. Într-o astfel de situație, senzorul de amprentă digitală poate fi plasat în marginea inferioară a telefonului smartphone. În acest caz, afișajul va trece peste margine, creând un mic ecran de notificare. Mesajele primite pot fi afișate pe acest afișaj. De exemplu, un utilizator poate fi informat vizual despre un mesaj primit chiar și atunci când smartphone-ul nu este utilizat.

Camera este poziționată în partea din spate a dispozitivului și poate funcționa ca un scaner pentru iris. În plus, este posibil ca o cameră separată de iris să fie plasată pe partea frontală. Acest lucru poate fi plasat la fel ca scanerul de amprente pe partea inferioară a carcasei, dar și pe partea laterală a dispozitivului. Prin îndoirea telefonului pe jumătate deschis, utilizatorul se uită direct în cameră, astfel încât identificarea să poată avea loc.

Metoda de funcționare stabilită nu este valabilă numai pentru smartphone-uri, ci și pentru tablete, laptopuri, playere multimedia portabile și dispozitive conexe.

Poate vă întrebați de ce Samsung depune atâtea brevete? Bineînțeles că este posibil să nu vedem toate aceste metode de identificare aplicate pe viitoarele smartphone-uri. Dar prin depunerea și obținera acestor brevete, Samsung împiedică concurența, în caz că ar veni cu o astfel de idee, să dezvolte astfel de idei tehnologice.

Update: Feb. 2018 Brevet la WIPO cu afișaj flexibil

Posibil ca acest brevet să rezolve problemele de durabilitate cu care se confruntă Samsung. Firma sud-coreeană a depus un alt brevet la WIPO (World Intellectual Property Organization) pentru un dispozitiv electronic cu afișaj flexibil. Schițele care apar în această cerere de brevet arată foarte asemănătoare cu schițele găsite anterior la un alt smartphone Samsung pliabil. Se pare că Samsung încă lucrează la acest concept de design. Este posibil ca toate aceste brevete sau doar unele dintre ele să le regăsim pe Samsung Galaxy X.

Brevetul a fost depus de Samsung Electronics în data de 29 mai 2017 și a fost publicat de WIPO pe 15 februarie 2018. Este scris în limba engleză și descrie o nouă balama care împiedică deformarea și deteriorarea smartphone-ului cauzată de utilizarea intensă. Un alt aspect al acestui brevet este de a furniza un dispozitiv electronic care să reducă forța de tracțiune și forța de compresie într-un afișaj flexibil în timpul plierii sau deschiderii dispozitivului.

Potrivit brevetului, smartphone-ul Samsung pliabil poate include o carcasă și un afișaj flexibil. Afișajul flexibil are un ecran tactil. Piesele vor fi conectate printr-o unitate de conectare în așa fel încât prima parte și cea de-a doua parte se pot deplasa una față de cealaltă.

Prin urmare, cele două părți diferite ale dispozitivului electronic pot fi îndoite în diferite unghiuri una față de alta. De exemplu, un utilizator poate deschide dispozitivul electronic la unghiul dorit, pentru utilizarea cea mai convenabilă. În plus, chiar și în starea pliată, elementele de articulație păstrează curbura afișajului flexibil la o valoare predeterminată, prevenind astfel deformarea excesivă a afișajului flexibil.