Samsung Galaxy X (smartphone-ul pliabil) – Tot ce știm până acum!

238

Telefoanele Flip, cu clapetă au fost foarte populare și răspândite în toată lumea până când smartphone-urile au preluat primul loc și au rămas în frunte. Cu toate acestea, s-ar putea să se schimbe situația dacă Samsung vine cu acest nou concept de telefon pliabil, Samsung Galaxy X.

La fel ca în cazul ecranelor curbate – de la Galaxy Note Edge până la Galaxy S8 și dincolo de el – Samsung pare să conducă în acest domeniu. La intrarea pe piață a ecranelor tip Edge, lumea a fost sceptică pentru ca ulterior acest tip de ecrane să fie preluat de aproape toate firmele producătoare de telefoane mobile.

Conform presei internaționale, compania Samsung a venit cu mai multe concepte de smartphone-uri pliabile și rulabile, iar o serie de cereri de brevete depuse în ultimul timp sugerează că primele modele pliabile de la Samsung vor veni foarte curând.

De câțiva ani, ne așteptam la o prezentare a lui Samsung Galaxy X … care încă nu a sosit. Cu toate acestea, președintele Samsung Mobile Koh Dong-Jin, a declarat reporterilor în septembrie 2017 că intenționează să lanseze un telefon cu ecran pliabil în 2018.

Iată tot ce știm despre așa-numitele telefoane Galaxy X până acum (coboară în articol pentru o scurtă istorioară și mai apoi informațiile de ultimă oră):

 

Pregătirea terenului” încă din 2011

Samsung intenționează să facă smartphone-uri pliabile pe deplin funcționale, cu afișaje flexibile, care vă permit să închideți telefonul și să-l împăturiți ca pe o carte în buzunar.

În 2011, Samsung a lansat un concept video care a prezentat un telefon flexibil cu afișaj AMOLED, mult mai avansat decât ceea ce se afla pe piața telefoniei mobile. A fost o scânteie de geniu, care a mers mai departe.

La începutul anului 2015, un reprezentant Samsung Display, divizia de producție a ecranelor Samsung, a spus: „comercializarea smartphone-urilor pliabile va fi posibilă în 2016„.

Într-adevăr, Samsung a fost atât de avansat cu planurile că a arătat noul telefon în spatele ușilor închise la Mobile World Congress (MWC) din acel an. Era un prototip, desigur, dar investitorii și operatorii de telefonie mobilă care au văzut telefonul au fost „foarte impresionați” de acest concept.

 

Conceptele și patentele pentru variantele pliabile

Din exterior, în starea complet deschisă și extinsă, telefonul Galaxy X ar putea arăta destul de similar cu un telefon Samsung tipic: are un ecran tactil mare pe față, camere pe ambele părți și poate un buton de acasă sub afișaj.

E totuși un smartphone. Dar acest smartphone face ceva surprinzător, telefonul poate să se plieze pe jumătate, acoperind pe deplin ecranul și aducând telefonul la aproximativ jumătate din dimensiunea normală. Acest lucru îl face mai prietenos cu buzunarele plus păstrează ecranul frumos la interior, fiind protejat.

Cum functionează Galaxy X? Au apărut tot felul de ilustrații și concepte video în ultimii ani.

O constantă a rămas: noul sistem uimitor de balamale. Smartphone-ul se va plia de foarte multe ori fără să fie nici un fel de probleme cu așa-zisa balama, lăsând suficient spațiu pentru ecranul tactil, având o curbă ușoară în zona îndoiturii, fără apariția unor încrețituri inestetice. Când deschideți telefonul, ecranul devine complet tensionat, făcându-l un smartphone utilizabil, sau o tabletă.

În timp ce designul tip portofel pare cel mai serios, mai există și alte concepte. Sunt și alte tipuri de idei în care telefonul pliabil seamănă cu o trusă compactă de machiaj, destul de similar cu designul portofelului și arată ca un telefon cu ecran de 5 inch care se deschide formând un ecran total de 8 inch.

Și asta nu este tot: o cerere de brevet din 2015 arată alt tip de concept cu un ecran de telefon la exterior și un ecran mai mare, tip tabletă, la interior atunci când se deschid ambele laturi.

 

Conceptele pentru variantele rulabile

Conceptul de dispozitiv rulant Samsung ar putea fi însă cel mai interesant dintre ele. Samsung a prezentat un concept în mai 2016. Acest concept fost văzut într-o cerere de brevet de invenție la sfârșitul anului 2015.

O versiune a telefonului rulant dispune de un mic touchscreen pe cilindru și acces rapid la diverse aplicații, în timp ce ecranul tactil complet se adună într-un tub.

Samsung continuă să lucreze la acest tip de concept, dar ideea unui tub subțire, care poate fi ușor purtat, care se desfășoară într-un ecran tactil de dimensiuni normale, este într-adevăr foarte interesant.

 

Conceptele pentru variantele DS (dual-screen)

Cea mai recentă ilustrare a brevetelor (prin intermediul LetsGoDigital), a fost înregistrată în aprilie 2017 și a apărut online în decembrie 2017. Aceasta arată o abordare dual-screen.Pe scurt, această abordare ar avea mai degrabă două ecrane rigide, cu o balama între ele, oferindu-vă opțiunea de a utiliza un ecran ca de obicei sau să vă extindeți și să utilizați cele două ecrane, rezultând o tabletă.

Tot din această publicație avem informația despre un afișaj cu rezoluție de 4K pentru Galaxy X, care pare un pic ambițios, având în vedere nevoile de alimentare pentru un astfel de ecran. Un afișaj Quad HD (2K) de genul celui aflat pe Galaxy S8 pare mai rezonabil. Dar vom vedea pentru ce optează în final Samsung.

Firmei Samsung îi place pionieratul din ce am văzut în aceste concepte prezentate mai sus. Numai că, tot un fel de pionierat a fost și debutul cu Galaxy Note Edge, care a evoluat rapid în extrem de popularele Galaxy S6 Edge și Samsung Galaxy S7 Edge.

 

Update: Ian. 2018 – Un nou brevet arată un design pliabil

Un nou brevet apărut în media online arată posibilul design al al smartphone-ului pliabil Samsung Galaxy X. La CES 2018 Las Vegas, CEO al Samsung Electronics, DJ Koh a făcut o declarație referitoare la viitorul smartphone pliabil Samsung. Acesta a spus, potrivit The Korea Herald: „Este greu să vorbim acum despre data lansării, vrem să prezentăm produsele în mod corespunzător, iar acum pare puțin prea devreme„.

La sfârșitul lunii septembrie 2017, același CEO a anunțat că evoluțiile din jurul telefonului Galaxy X au avut succes încât o lansare în 2018 este posibilă. Doar câteva mici probleme mai trebuie rezolvate. Se pare că aceste probleme sunt puțin mai mari decât se credea la data respectivă.

Aproape simultan cu declarația președintelui, a ieșit la iveală că dispozitivul va fi echipat cu un ecran OLED flexibil de 7,3 inch, care poate fi pliat spre interior. Informația a venit de la site-ul sud-coreean ETNews. Samsung a patentat un smartphone pliabil, cu un design de telefon tip Flip. Brevetul a fost depus la 14 iunie 2017 și tocmai a fost publicat de WIPO (Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale).

O mai mare atenție a fost acordată acestui brevet, în comparație cu alte brevete depuse de Samsung. Există mai multe informații în limba engleză (în mod normal, există doar informații coreene disponibile) și fotografiile arată mai multe detalii. Sunt și detalii privind specificațiile dispozitivului. Acest lucru ne face să credem că acest brevet poate fi Samsung Galaxy X.

Carcasa smartphone-ului pliabil are două părți care vor fi conectate între ele printr-o balama pivotantă. Dispozitivul are un afișaj pliabil. Cu toate acestea, partea superioară a carcasei are o placă culisantă, sub afișaj, care este plasată într-un suport. Această placă glisează imediat după ce telefonul este îndoit. Aceasta este o parte importantă a noului design, deoarece face ca telefonul să fie mai mic / mai mare pe măsură ce îl deschideți sau îl închideți.

Afișajul flexibil va avea funcționalitate tactilă. În plus, se vorbește despre integrarea unei camere pe ambele părți, față și spate, ale dispozitivului și smartphone-ul va avea și un bliț. De asemenea, este instalat un modul senzor pentru senzor de lumină, senzor optic, senzor de proximitate, senzor infraroșu și / sau senzor ultrasonic. Un indicator LED va informa utilizatorul despre starea aparatului.

Bateria este integrată în partea inferioară a carcasei. Devine clar că microfonul este poziționat în partea de jos a lui Samsung Galaxy X. Difuzorul, pe de altă parte, este plasat pe partea superioară a telefonului. În plus, brevetul mai arată că Galaxy X va fi echipat cu un monitor de ritm cardiac.

Deși brevetul este legat de un smartphone, Samsung a făcut posibilă utilizarea aceleiași tehnici pentru PC-uri portabile, tablete și alte dispozitive electronice similare.

Care sunt problemele pe care Samsung încearcă în prezent să le mai rezolve, nu este clar, dar ne imaginăm că la balamaua și mecanismul de pliere, care vor fi o parte importantă a lui Galaxy X, mai e de lucru.

Deoarece ecranul smartphone-ului este măsurat pe diagonală, lungimea telefonului a crescut, numărul de inch ajungând la 7,3. De asemenea, telefonul poate fi îndoit spre interior, pe axa orizontală, nu pe axa verticală.

Din păcate, va trebui să așteptăm puțin mai mult, deși Koh Dong-jin a anunțat în septembrie anul trecut că dorește să lanseze smartphone-ul flexibil în 2018, CEO-ul a revenit asupra acestui lucru în timpul CES 2018. Este pur și simplu prea devreme să vorbim despre o dată de lansare, a spus Koh.