Samsung acuzată de încetinirea smartphone-urilor, exact ca Apple

1021

Compania Samsung este acuzată de încetinirea deliberată a smartphone-urilor prin intermediul unor actualizări precum Apple cu iPhone-ul său. A fost deschisă o anchetă împotriva celor doi producători, Samsung și Apple în Italia. Cele două companii sunt criticate pentru că „limitează durata de performanță a produselor lor și duc consumatorii în situația de a cumpăra noi versiuni„. Apple a recunoscut deja utilizarea unor astfel de practici, și-a cerut scuze, acum este rândul Samsung pentru a explica acest lucru.

Samsung și Apple sunt în curs de investigare de către Autorité Garante de la Concurrence et du Marché (AGCM), Autoritatea de garantare a concurenței și a mărcii din Italia, pentru încetinirea planificată telefoanelor. Ambii producători sunt acuzați de faptul că recurg la o „politică comercială de limitare a duratei de performanță a produselor lor pentru a determina consumatorii să cumpere noi versiuni„.

Instituția italiană, sus amintită, consideră că Samsung și Apple își încetinesc în mod voluntar smartphone-urile prin actualizări pentru reducerea performanței bateriilor. Scopul este de a determina utilizatorii să renunțe în final la ele, pentru ai împinge la cumpărarea unora noi. Potrivit AGCM, cele două firme, nu oferă suficiente informații clienților despre consecințele acestor actualizări, care pot fi asemănătoare cu înșelăciunea și încălcarea mai multor articole ale codului italian de protecție a consumatorilor. În cazul iPhone, Tim Cook a recunoscut o lipsă de transparență în comunicare.

Timothy Donald „Tim” Cook este din 24 august 2011 Director General al companiei Apple. După o carieră anterioară la IBM și Compaq, Cook s-a alăturat firmei Apple în 1998. În martie 2015 a declarat că va dona întreaga avere pentru scopuri caritabile. În 2015 a fost inclus în top 100 cele mai influente persoane din lume.

Nu este o surpriză faptul că firma din Cupertino este vizată de acest tip de investigație și în Portugalia. Justiția franceză a inițiat deja o anchetă împotriva Apple pentru „obosire planificată” a telefoanelor și „înșelăciune„. Grupul american a recunoscut că a redus în mod voluntar performanța bateriilor pe vechilor modele iPhone. Apple și-a cerut scuze și s-a oferit să înlocuiască bateriile menționate la un preț de 29 de euro. Următoarea actualizare a iOS (sistemul de operare a firmei Apple) va dezactiva opțiunea care încetinește performanța bateriei.

Suspiciunile împotriva companiei Samsung sunt surprinzătoare: nici un scandal de acest tip nu a avut în prim plan producătorul sud-coreean în ultima vreme, ceea ce nu înseamnă că el nu are nimic pe conștiință.

Un prim răspuns a venit de la Samsung Electronics Co.: Calitatea produselor a fost și va fi întotdeauna principala prioritate a Samsung Mobile. Nu reducem performanța procesorului prin actualizări de software pe durata ciclului de viață al telefonului.

Pare destul de clar dar, ne așteptăm ca Samsung să vină cu noi lămuriri la aceste acuzații.

SURSĂPhonAndroid