Samsung nu va folosi modemul Qualcomm pentru smartphone-urile sale 5G

1797

Compania Qualcomm a anunțat că lucrează cu mai mult de o duzină de producători de smartphone-uri pentru a aduce pe piață dispozitive care au capacitate 5G. Acești producători vor folosi modemul companiei, Snapdragon X50 5G NR, în telefoanele lor pentru a lansa pe piață smartphone-uri compatibile cu noua generație de rețele în 2019.

Lista producătorilor de telefoane mobile care lucrează cu firma Qualcomm includ nume mari, dar suntem surprinși să vedem că cel mai mare furnizor de smartphone-uri din lume – Samsung – nu este pe listă. Acest lucru sugerează că, în ciuda parteneriatului lor recent pentru a spori cooperarea în diferite domenii ale tehnologiei, pentru tranziția către rețelele 5G, Samsung nu va face telefoane cu modemul Qualcomm 5G.

Am auzit prima dată despre modemul Qualcomm X50 în 2016. 5G NR sau „New Radio” este prima specificație 5G care este în prezent standardizată de organismul de standardizare 3GPP. „NR” va fi practic utilizat pentru a descrie 5G ca LTE sau Long-Term Evolution și a devenit sinonim cu 4G. Qualcomm spune că a proiectat modemul X50 5G pentru a sprijini rețelele timpurii de 5G înainte de un 5G real.

Când este cuplat cu un procesor Snapdragon un modem LTE poate oferi suport pentru 4G / 5G. Suportul pentru 4G LTE este crucial pentru că, deși smartphone-urile 5G vor ajunge pe piață abia anul viitor, va mai dura ceva timp înainte ca operatorii de pe piețele majore să treacă pe 5G. Qualcomm susține că modemul său X50 poate atinge o viteză maximă de 5Gbps prin utilizarea mai multor ieșiri în banda de frecvență de 28GHz care face parte din spectrul milimetric Wave sau mmWave.

După cum am menționat, mulți producători au decis să utilizeze modemul Qualcomm X50 pentru dispozitivele ce vor fi produse anul viitor. Lista include pe Xiaomi, ZTE, Oppo, LG, HTC, Asus, Sony și alții. Samsung, cel mai mare furnizor de smartphone-uri din lume, nu este pe listă și nici Apple și Huawei. Nu este surprinzător să vedem că nici Huawei nu este pe listă, deoarece gigantul chinez nu folosește chipset-uri Qualcomm. Cu toate acestea, atât Samsung, cât și Apple utilizează procesoare Qualcomm în unele dintre dispozitivele lor, deci ar fi fost normal să le vedem pe listă. Intel este de așteptat să furnizeze modemurile pentru iPhone-urile Apple 2018.

Samsung se bazează pe procesoarele Qualcomm pentru variante de telefoane mobile precum Galaxy S8, pe care le comercializează pe anumite piețe cum ar fi SUA, deci nu înțelegem de ce Samsung nu este pe această listă. Ambele companii au decis recent să extindă acordul lor internațional de brevete de invenție și au intensificat cooperarea pentru tehnologii viitoare cum ar fi 5G.

Știm că Samsung este foarte bun în a-și face propriile modemuri. Compania a anunțat recent cipul Exynos 9810, procesorul care va alimenta Galaxy S9 și care este cuplat cu noul modem Cat.18 LTE al Samsung. Compania susține că acest modem este capabil să atingă o viteză de download de 1,2 Gbps. Este similar cu modemul Snapdragon 845 X20 LTE Cat.18 care promite, de asemenea, viteze de download de 1,2Gbps. Samsung va folosi procesorul Snapdragon 845 pentru unele modele de Galaxy S9 și Galaxy S9+.

Un modem este un dispozitiv care utilizează o cartelă SIM pentru a stabili o conexiune între un calculator sau smartphone și furnizorul de servicii Internet care utilizează rețeaua mobilă LTE. Viteza de descărcare depinde de disponibilitatea rețelei, calitatea conexiunii și nu în ultimul rând de tarif.

Samsung poate să-și dezvolte propriile modemuri celulare care sunt chiar mai bune decât cele de la Qualcomm. Motivul pentru care nu vedem Samsung pe această listă este probabil faptul că firma își dezvoltă propriul modem Exynos 5G. Știri recente au sugerat că Samsung a prezentat noul modem partenerilor din industrie, în spatele ușilor închise, la CES 2018 luna trecută. Modemul Exynos 5G promite viteze de până la 5Gbps, compatibil cu rețelele 4G LTE, 3G și 2G. Se spune că modemul suportă atât benzile de frecvență mai mici de 6Ghz, cât și benzile de frecvență înaltă de mmWave, cum ar fi 28GHz și 39GHz.

Samsung este de așteptat să dezvăluie oficial modemul său de 5G mai târziu în acest an înainte de lansarea comercială anul viitor. Modemul Exynos 5G va permite firmei Samsung să folosească mai multe componente proprii în telefoane și astfel să-și reducă dependența de Qualcomm pentru modemurile celulare.

Sperăm că măcar unul dintre cele două smartphone-uri emblematice pe care Samsung le va lansa anul viitor va primi modemul Exynos 5G.

SURSĂSamMobile