Samsung preia conducerea în fața lui Intel pe piața semiconductorilor

1382

Cele mai recente date referitoare la vânzările de semiconductori indică faptul că Samsung a depășit gigantul american Intel, vânzările de semiconductori continuând să crească. Între timp, taiwanezii de la TSMC reduc previziunile anterioare de creștere pentru piața semiconductorilor din cauza cererii mai slabe de smartphone-uri.

Pe baza studiilor făcute de firma de cercetare de piață Gartner Inc, veniturile din semiconductori din întreaga lume au crescut până la 420,4 miliarde USD în 2017. Aceasta a reprezentat o creștere de 21,6% față de cifra globală a veniturilor din anul 2016, care a fost de 345,9 miliarde de dolari. Ce este interesant în aceste cifre, făcute publice acum la începutul lunii mai, este că Samsung a devenit cel mai important furnizor de semiconductori din lume. Cu toate acestea, marja de vânzări față ocupantul locului doi Intel, este relativ mică.

Samsung a înregistrat vânzări de cipuri de memorie de 59,875 miliarde de dolari, comparativ cu vânzările de semiconductori de la Intel de 58,725 miliarde de dolari. În acest clasament pe locul trei se află SK Hynix, locul al patrulea este ocupat de Micron Technology și locul al cincilea de Qualcomm. Recent, în ianuarie 2018, Gartner a prognozat că Samsung ar realiza vânzări de peste 61 miliarde de dolari în 2017, comparativ cu 57,7 miliarde de dolari pentru Intel.

Succesul companiei Samsung dar și al altor companii, care au urcat în clasamentul principalilor furnizori, a fost determinat de prețurile medii ridicate de vânzare și de creșterea vânzărilor de unități flash NAND și DRAM. Piața globală de memorie a crescut cu aproape 50 de miliarde de dolari în 2017, ajungând la 130 de miliarde de dolari, o creștere de 61,8% față de 2016. Numai venitul Samsung din vânzările de unități de memorie a crescut cu aproape 20 de miliarde de dolari în 2017. Cu toate acestea, Gartner prezice că dominația firmei Samsung va dispărea în momentul în care piața de memorie va mai scădea, cel mai probabil la sfârșitul anului 2019.

Gartner este o companie americană de consultanță și cercetare în IT, fondată în anul 1979 cu sediul în Stamford, SUA. The Wall Street Journal, The Economist, Financial Times și peste 30 de publicații financiare importante consideră Gartner o sursă de mare încredere, o citează de aproximativ 70 de ori pe săptămână. Compania peste 15.000 de angajați în peste 85 de țări.

Pronosticurile firmelor de cercetare de piață că Samsung Electronics va depăși compania Intel pentru prima oară în ultimii 24 de ani au fost făcute încă de anul trecut. „După aproape un sfert de secol, industria de semiconductori ar putea avea un nou furnizor nr.1 în Q2, 2017” au fost declarații făcute atunci de IC Insights. Confirmarea a venit anul acesta.

Lider istoric pe această piață din 1993, Intel a fost întrecut de Samsung în ceea ce privește vânzările începând cu al doilea trimestru din 2017. Intel este în pierdere de turație și are o cotă de piață de 14%. De asemenea Intel va trebui să se uite în spate, chiar dacă avansul este confortabil, pentru că firma coreeană SK Hynix crește puternic.

SURSĂDigitalJournal