Viitorul este tot mai aproape, 2018 va fi anul debutului tehnologiei 5G

1580

Din a doua jumătate a anului 2018, utilizatorii de rețele mobile din S.U.A. vor fi printre primii care vor beneficia de servicii comerciale 5G, grație acordului recent încheiat între Samsung și Verizon. Acordul, care prevede furnizarea de soluții de rețea FWA de la Samsung pentru rețeaua fixă ​​prin tehnologia 5G, a permis celui mai mare operator de rețea mobilă din S.U.A. să înceapă cu doi ani mai devreme, decât se prognozase inițial, implementarea rețelei 5G.

5G FWA va fi o tehnologie cheie care permite furnizarea de servicii de conectivitate (viteze foarte mari) prin spectrul de frecvențe radio, fără a folosi vechile rețele de cupru și fibră optică. Samsung și Verizon vor introduce serviciul în a doua jumătate a acestui an la Sacramento. Companiile se așteaptă să crească numărul de abonați care utilizează serviciul 5G la 30 de milioane în următorii ani.

Cu toate acestea, S.U.A. nu este singura țară care este interesată de 5G. Samsung a colaborat îndeaproape cu operatorii de telefonie sud-coreeni și, recent, compania a demonstrat potențialul 5G prin diferite servicii de testare. În Japonia, un număr de operatori de telefonie mobilă majoră vor investi aproximativ 44,86 miliarde USD, pentru a furniza servicii 5G la nivel național până în 2023. Japonia are planuri să înceapă livrarea de servicii 5G în anumite domenii din 2020, cu ocazia Jocurilor Olimpice de vară, eveniment sportiv ce va avea loc la Tokyo.

Tokyo, este cea mai populată zonă metropolitană din lume și este considerat unul dintre cele mai moderne orașe din lume. Tokyo, ca oraș, avea în iulie 2016 o populație de 13.617.445 locuitori și o densitate a populației de 6.225 locuitori / km². Zona metropolitană Tokyo avea, tot la acea dată, 38.305.000 locuitori.

Între timp, furnizorii de servicii de telecomunicații, producătorii de dispozitive și organizațiile guvernamentale din întreaga lume efectuează cercetări pentru a verifica scenariile pentru rețelele 5G. Apariția noii tehnologii de telecomunicații va oferi oportunități de afaceri fără precedent într-o varietate de domenii, cum ar fi autoturisme, și realitatea virtuală (VR). Judecând după beneficiile masive pe care se așteaptă să le aducă 5G, nu este surprinzător faptul că mulți operatori de telefonie mobilă vizează să comercializeze 5G cât mai curând posibil.

5G se apropie mult mai devreme decât a fost anticipat inițial, pentru anul 2020„, a declarat Dongsu Shin, vicepreședinte Networks Business de la Samsung Electronics. „Vom fi în prim-planul furnizării de echipamente 5G, astfel încât oamenii din întreaga lume să poată experimenta serviciile generate de această nouă tehnologie cât mai curând posibil„.

Deci, cum funcționează exact 5G?

În viitorul apropiat, 5G va schimba complet modul în care oamenii folosesc și comunică cu tehnologia. Aceasta va schimba chiar modul în care diferitele tehnologii comunică între ele. Toate acestea vor avea loc mai repede și mai fiabil decât oricând. Ca urmare, descărcările vor avea loc la viteze fulger, vehiculele autonome vor fi mai sigure datorită perioadelor de reacție mai rapide, iar în industrie vor fi noi moduri de conectare a mașinilor și a stocurilor.

Secretul vitezei super-rapide 5G, latența incredibil de scăzută și conectivitatea de neegalat se regăsesc în cele trei tehnologii-cheie: eMBB ((enhanced Mobile Broadband), URLLC (Communications Reliable & Low Latency) și mMTC (massive Machine-Type Communications).

  • eMBB. Aceasta este tehnologia care va permite utilizatorilor să descarce un film de înaltă definiție de 15 GB în 6 secunde. Este mult mai rapid decât cele 4 minute din prezent pentru a descărca același film cu o conexiune 4G. Cu eMBB, pot fi transmise cantități mari de date la viteze foarte mari. Rețelele 5G pot oferi viteze maxime de transmisie a datelor de până la 20Gbps.
  • URLLC. Scopul vehiculelor autonome este de a face mereu experiența de conducere cât mai sigură posibil. Datorită URLLC, coliziunile autovehiculelor vor fi mai puține deoarece va exista doar o întârziere de 1 milisecundă și, astfel, mașina se va deplasa doar câțiva centimetri înainte de a se opri, după ce se detectează pericolul. URLLC promite o rețea stabilă și cea mai mică posibilitate de latență pentru inițierea conectivității (cu cât este mai mică latența – măsurată în milisecunde – cu atât performanța rețelei este mai bună). Aceasta va permite o latență de 1 milisecundă între un dispozitiv utilizator și o rețea, comparativ cu zeci de milisecunde de astăzi.
  • mMTC. Această tehnologie pune bazele unui viitor IoT (Internet of Things), în cazul în care majoritatea dispozitivelor noastre vor fi conectate. 5G va sprijini mMTC, permițând mașinilor (până la un milion de dispozitive pe o suprafață de un kilometru pătrat) să comunice una cu cealaltă, cu o implicare umană minimă. mMTC va sprijini, de asemenea, diverse aplicații industriale. De exemplu, modificarea proceselor de fabricație bazate pe cerințele în timp real ale consumatorilor va fi posibilă prin intermediul modulelor de conectare 5G încorporate în echipamentele fabricii.

Samsung a prezentat la MWC 2018 o gamă largă de tehnologii 5G, inclusiv primele soluții comerciale FWA de ultimă generație oferind celor prezenți o privire asupra modului în care rețelele 5G orientate spre utilizator vor transforma în curând casele, mașinile, orașele și multe altele.

Transportation Solutions, reflectă colaborarea Samsung cu Harman pentru a dezvolta unități de control TCU (Telematics Control Units) și RSU (Road Side Units) pentru autoturisme autonome. Acestea oferă viteze de transmisie rapidă a datelor, care permit pasagerilor să se bucure de filme de înaltă definiție (UHD), precum și acces instantaneu la o multitudine de știri despre trafic, meteo și alte informații. Ele ajută la minimizarea coliziunilor, permițând autoturismelor să reacționeze mai rapid atunci când detectează pericolul.

Residencial Solutions ilustrează modul în care produsele Samsung 5G, odată ce FWA este comercializat, vor permite membrilor unei reședințe să transmită simultan propriul lor conținut 4K, fără întreruperi. De asemenea, jucătorii vor putea juca pe o rețea de tip cloud 5G cu hardware minim și latență de o milisecundă. Aceasta înseamnă că jocurile care de obicei necesită o consolă și mult spațiu de stocare pot fi redate confortabil prin cloud și intrarea controlerului este instantanee.

Industrial Solutions oferă un model de oraș conectat la Samsung 5G Connectivity Node. Acest dispozitiv subțire, compact, este proiectat pentru a fi ușor instalat pe lămpi stradale și este capabil să furnizeze conectivitate gigabit pentru a conecta o rețea vastă de tehnologii inteligente, inclusiv semnale digitale, camere CCTV, vehicule și senzori IoT, la rețelele 5G. Modelul demonstrează modul în care orașele pot utiliza rețelele 5G pentru a identifica instantaneu accidentele, încălcările legilor rutiere și blocajele de circulație pentru a alerta autoritățile și participanții la trafic.

SURSĂSamsung News