Solid State Drive (SSD) Samsung 850 Pro

2796

Cel mai nou SSD de top produs de Samsung este un drive high-end construit să spargă barierele de performanță printr-o tehnologie inovatoare nouă, rezultatul a cea ce se poate obține când întreaga linie de producție este controlată de o singură firmă.

Samsung și-a echipat noul drive cu o nouă tehnologie numită 3D V-NAND. Aceasta marchează cea mai mare schimbare la nivelul SSD-urilor NAND din ultimii ani și depăsește modificările obișnuite de care avem parte de obicei, în care tranzistorii au devenit mai mici pentru a se potrivi în drive.

În loc să înghesuie și mai mult tranzistorii într-o orientare orizontală, 3D V-NANS aranjează tranzistorii și în straturi verticale. Este o schimbare majoră, ce are sens. Semnifica posibilitate instalării unui număr mare de tranzistori fără reducerea dimensiunilor procesului de producție – astfel 3D V-NAND nu are pierderi de energie, ineficiențe ale performanței și costuri mai mari asociate cu înghesuirea unor tranzistori mai mici într-o structură orizontală.

Tranzistorii utilizați la Samsung 850 Pro cu 3D V-NAND se bazează pe un proces de 40 nm, mult mai mare decât cele de 20 nm sau mai mici ce se găsesc în drive-urile rivale.

În alte compartimente Samsung nu a fost nevoit să lucreze atât de mult. Controller-ul triple-core MEX este aceluși ca cel ce se regăsește și în drive-ul 840 Pro de anul trecut, având doar o îmbunătățire de viteză de 100 MHz. Există un cache de 512 MB dintr-un DDR2, aceiași capacitate și tip inclus și pe drive-ul vechi.

La benchmark-ul AS SSD, Samsung 850 Pro a avut un început rezonabil. Viteza de citire și scriere de 520 Mb/s respectiv, 498 Mb/s au fost printre cele mai bune pe care le-am văzut. Drive-ul de la Samsung a excelat însă la testul pentru fișiere mici, cu cea mai bună viteză de citire, 4K la 38 Mb/s și cu un singur drive ce l-a întrecut la viteza de scriere. La benchmark-ul AS SSD 4K-64, 850 Pro a fost cel mai rapid drive testat.

Benchmark-ul Atto măsoară performanțele de citire și scriere pentru fișiere de diferite dimensiuni, fiind folosite pentru aprecierea performaței globale. Samsung 850 Pro nu a reușit să facă un prim pas prea bun la acest benchmark, vitezele pentru fișierele 8 Kb fiind sub drive-ul de la SanDisk. 850 Pro a recuperat însă fiind mai bun pentru fișierele de 32 Kb respectiv 64 Kb.

Samsung nu este însă prea generos din alte puncte de vedere. SSD-urile vin în general la pachet cu multe accesorii, de la cabluri la case-uri de protecție, Samsung 850 Pro din păcate aflându-se singur în cutie. 512 GB nu este singura capacitate disponibilă, 850 Pro putând fi achiziționat cu 128 GB, 256 GB și 1 TB.

vezi oferta emag ilovesamsung

REVEDEȚI PREZENTAREA
SSD Samsung 850 Pro
pret-pareri-si-impresii-despre-solid-state-drive-ssd-samsung-850-proCumpărarea unui SSD nu înseamnă doar cumpărarea celui mai rapid drive. Samsung 850 Pro își susține anduranța cu o garanție de 10 ani, similar drive-ului de la SanDisk și mult peste cea ce oferă ceilalți producători de pe piață.