Rețeaua 5G de 14 ori mai rapidă decât 4G, dar pentru ce?

2041

Un test real cu rețeaua 5G efectuat în Finlanda a arătat o conexiune de 14 ori mai rapidă decât 4G LTE. Experimentul a prezentat o viteză constantă de peste 700 Mbps pentru banda de 5G, față de 50 Mbps pentru banda 4G. Acesta a fost conceput pentru a obține rezultate cât mai apropiate de ceea ce ar putea avea un utilizator tipic.

Testul 5G a fost efectuat în Finlanda de către operatorul de telefonie mobilă Elisa și distribuitorul Kauppalehti și arată o viteză de 14 ori mai mare decât 4G. Conform rezultatelor experimentului, rețeaua 5G a reușit să asigure o conexiune de peste 700 Mbps, față de 50 Mbps pentru LTE 4G.

Testul a fost efectuat pentru a simula un caz normal pentru un utilizator urban obișnuit. Stația a fost situată la 500 de metri distanță în timp ce rula experimentul. Rezultatele unei singure stații au fost măsurate, deci este doar o primă privire pentru a obține o idee și este dificil să se prevadă exact cum și dacă în medie 5G va fi mai eficient decât 4G.

Rețeaua 5G în cauză a folosit o bandă de frecvență de 3,5 GHz. Echipamentul utilizat a fost proiectat de Huawei și respectă standardul 3GPP Release 3, prin urmare, respectă primele specificații 5G adoptate în decembrie 2017.

Huawei este în vizorul mai multor agenții din SUA, printre care FBI, CIA și NSA. Șefii serviciilor de informații din Statele Unite sunt îngrijorați de influența giganților chinezi și au făcut câteva recomandări Senatului american. Una este clară: cetățenii americani nu ar trebui să utilizeze smartphone-uri sau servicii proiectate de producătorii chinezi Huawei sau ZTE.

Samsung a prezentat un prototip al modemul Exynos 5G. Modemul Exynos 5G suportă atât benzile de frecvență mai mici de 6GHz, cât și benzile de înaltă frecvență de 28GHz și 39GHz. Modemul funcționează și cu tehnologii de telecomunicații mai vechi, cum ar fi 2G, 3G și 4G LTE. Exynos 5G poate descărca de până la de 5 ori mai rapid decât cel mai bun modem LTE de ultimă generație.

Korea Telekom, Verizon și Samsung Electronics au efectuat recent un apel video live de succes, realizat în 5G între Minneapolis, SUA și Seul, Coreea de Sud. Conexiunea video internațională de 5G, care a inclus soluțiile Samsung 5G end-to-end în fiecare locație, a servit ca un exemplu de utilizare a dispozitivelor mobile și a conectivității 5G.

Primele telefoane smartphone compatibile cu 5G se așteaptă să fie comercializate la începutul anului 2019, dar programul de implementare a rețelei este încă neclar. Sunt speranțe mari în 5G, care este anunțat ca fiind revoluționar. Realitatea augmentată, inteligența artificială, GPS-ul, multe funcții vor putea să se bucure de implementarea 5G. Dincolo de omniprezentele smartphone-uri, se consideră că tehnologia va îmbunătăți și se va impune pe autoturisme sau sistemele inteligente de acasă.

5G are potențialul de a ne schimba radical viața. Vom vedea cum și de ce.

SURSĂPhonAndroid